A XX. század nagy háborúinak érdekességei

Háborúk

Második világháborús rendfokozatok [20.]

2020. január 24. - Harmat Árpád Péter

A történelem során a katonai rendfokozatokra a tömeg-hadseregek megjelenésétől lett szükség, amikortól a nagyobb létszámú katonai alakulatok irányítása, a több fegyvernem (lovasság, tüzérség, gyalogság) összehangolása, illetve a bonyolultabb hadműveletek végrehajtása megkövetelte a többszintű parancsnoki hierarchiát és a különböző szintű alakulatok alá-fölé rendeltségét. A XVIII. században, az 1700-as évek háborúitól [Spanyol Örökösödési Háború (1700-1714), Nagy Északi Háború (1700-1721), Osztrák Örökösödési Háború (1740-1748), Hétéves Háború (1756-1763), Amerikai Függetlenségi Háború (1775-1783)] de főleg a napóleoni háborúkban (1792-1815) már több tízezres, sőt százezres hadseregek csaptak össze. Napóleon seregében - mely az újkori világtörténelem első igazi tömeghadserege volt - már jól megszervezett csapattestek, századok, ezredek, hadosztályok szerepeltek, így hadnagyok, kapitányok, ezredesek és tábornokok vezették az alakulatokat.

nemet_rendfokozatok.jpg

A katonai rendfokozatok később cizellálódtak, bővültek és országonként kisebb-nagyobb eltéréseket képeztek, ami aztán a rendfokozati jelölésekben (inszigniákban) is megmutatkozott. A két nagy világháború a hadviselést és a harctéri egységek felépítését aprólékos és alapos rendszerbe helyezte, létrehozva a modern hadtudományt. Ennek volt része a rendfokozatok kérdése. Jelen poszt a második világháború rendfokozataival foglalkozik, azon belül is a német és angolszász katonai inszigniákkal és csak a szárazföldi fegyvernemeknél. A téma részben mint érdekesség (önmagában is) figyelmet érdemel, részben a különböző háborús filmek kapcsán kerül elő gyakran, részben pedig az iskolai történelemórákon merül fel (eredeti archív képek megtekintésekor). /Ez utóbbi saját tapasztalat is./

A második világháborús német fegyveres erők két nagy részből tevődtek össze, melyek hadvezetése, csak a legfelső szinte kapcsolódott össze: ez a Wehrmacht és a Schutzstaffel fegyveres ága, a Waffen-SS volt. A két rész aránya a harcok alatt sokat változott, kezdetben az SS alig 2-3% -át képezte a közel 7 milliós Wehrmachtnak, később ez az arány elérte a 8-9 százalékot is. Ami rendfokozati jelzéseiket illeti: az teljesen eltérő volt, sőt maguk a rendfokozatok is más - más neveket kaptak a Wehrmachtban és az SS -ben. Mi több bizonyos rendfokozatok csak az egyik, vagy másik szervezetben voltak megtalálhatóak. Az alábbi ábrán a Wehrmacht rendfokozatait és azok vállap jelzéseit láthatjuk:

rendfokozatok.jpg

Ha nagy hírű német tábornokokat nézzük: a sztálingrádi erőket vezető Friedrich Paulus vezérezredes (Generaloberst) volt csak a csata során léptette elő Hitler tábornaggyá (Generalfeldmarshallá), remélve, hogy így nem adja majd meg magát (mivel korábban egyetlen német tábornagy sem tett ilyet). [Ami azt illeti nem jött be a dolog a Führernek.] Heinz Guderian, a német páncélos és harckocsi fegyvernem atyja szintén vezérezredes volt, ám ő később sem kapott marsallbotot. Az alábbi képen Guderian vezérezredesi, Erwin Rommel pedig tábornagyi jelzéssel látható:

guderian_rommel.jpg

A Waffen-SS egészen más elnevezéseket használt, melyek mindegyikében szerepelt a vezér, azaz führer kifejezés. Ha csak a tiszti rendfokozatokat nézzük: untersturmführer (hadnagynak megfelelő), obersturmführer (főhadnagynak megfelelő), hauptsurtmführer (századosnak megfelelő), sturmbannführer (őrnagynak megfelelő), obersturmbannführer (alezredesnek megfelelő) és standartenführer (ezredesnek megfelelő) rendfokozat volt ismert. Ezeket aztán egy olyan fokozat követte, melyet sem a Wehrmacht, sem az angolszász haderő nem használt: az oberführer. Ami a Waffen-SS tábornoki rendfokozatokat illeti: négy fokozat került kialakításra, a brigadeführer (dandártábornok), gruppenführer (vezérőrnagy), obergruppenführer (altábornagynak megfelelő) és oberstgruppenführer (vezérezredesnek megfelelő). Ám a tábornagynak megfelelő rendfokozatot illeti, az kimaradt, helyette a reichsführeri fokozat került a listába, amit viszont kizárólag Heinrich Himmler (az SS feje) viselt.

ss_rendfokozatok.jpg

Az alábbi felvételen Reinhard Heydrich, Himmler jobbkeze és az SS egyik legmagasabb rangú vezetője látható, aki ekkor még SS-Gruppenführer rendfokozatot visel gallérján. Később, 1941-ben léptetik majd elő SS-Obergruppenführerré, amikortól a három ágú levéljelzés mellé még egy inszignia-pöttyöt kap egyenruhájára (haláláig ez lesz besorolása).

heydrich.jpg

Az itt következő képen Rudolf Höss látható, aki a hírhedt haláltábor, Auschwitz-Birkenau táborparancsnoka volt. Egyenruháján jól látható az SS-Obersturmbannführer rendfokozati jelzés, ami az alezredesnek felel meg. Hösst nem nevezték ki ezredesnek, a háború végéig ebben a rangban szolgált. (1946 márciusában fogták el, 1947 áprilisában akasztották fel saját haláltáborának egyik krematóriuma előtt.)

hoss_auschwitz.jpg

A második világháborús angolszász hadseregek (Nagy-Britannia, USA) mindkét említett rendfokozati jelölésrendszerektől eltértek, teljesen más szimbólum-szisztémát alkalmazva. (Mely egyébként napjainkban is érvényes, kevés, apró eltéréstől eltekintve.) Az amerikai hadnagyoknál egyetlen arany sáv, főhadnagyoknál egy ezüst sáv, századosoknál két ezüst sáv, őrnagyoknál arany tölgyfalevél, alezredeseknél ezüst tölgyfalevél, ezredeseknél ezüst sas, tábornokoknál pedig csillagok jelölik a különböző rendfokozatokat.

usa_tisztek.jpg

Ha második világháború három leghíresebb szövetséges tábornokát nézzük: George Patton például 3 csillagos tábornok volt (1943 tavasza és 1945 áprilisa között) egyetlen amerikai hadsereget vezetett, Omar Bradley már 4 csillagot viselt vállapján (több szövetséges hadsereg felett parancsnokolt), Dwight D. Eisenhower pedig (az egész európai szövetséges haderő legfelsőbb parancsnoka) 5 csillaggal büszkélkedhetett (1944 decemberétől).

eisenhower_patton.jpg

A fenti képen az ekkor még 4 csillagos Dwight Eisenhower látható, mellette pedig a 3 csillagos George Patton. A háborút mindketten eggyel több csillaggal fejezték be. Bár ez előbbi esetében nem sokat számított, hiszen 8 évvel később az Egyesült Államok elnöke lehetett.

Ami a britek rendfokozatait és azok jelölését illeti: némileg eltért az amerikaitól, ők apró korona jeleket helyeztek el vállapjaikon, a tábornokok esetében keresztbe tett kardokkal is kiegészítették ezeket. Itt az angol hadsereg rendfokozatai láthatóak, majd Bernard Law Montgomery tábornok "General" (vezérezredes) jelzéssel.

brit_ranks.jpg

montgomery2.jpg

Egy filmes példa a tiszti rendfokozatok jelölésére: Steven Spielberg 1998-as háborús mozija, a Ryan közlegény megmentése, melyben Tom Hanks egy amerikai századost alakít. Sisakján a normandiai partraszállást bemutató jelenetben végig jól látható a két századosi sáv:

tom_hanks_ryan_kozlegeny.jpg

Ami az altiszteket illeti, a jelölések az Amerikai Egyesült Államok szárazföldi egységeinél egészen más ábrázolás-világot mutatnak.

usa_altisztek.jpg

Az amerikai hadsereg altisztjei esetében a rendfokozati jelzés az egyenruha ujján szerepelt (és szerepel ma is) mégpedig ék alakú sávok és ívek formájában. A híres Kelly hősei című filmben Telly Savalas (Bazi Joe) master sergeant jelzést visel egyenruháján, Bradd Pitt pedig a Fury című 2014-es, szintén második világháborús filmben törzsőrmesteri (sraff sergeant) rendfokozati jelet.

telly_savalas.jpg

brad_pitt_fury.jpg

A rendfokozati inszigniák napjainkban is a legtöbbet használt szimbólumok. Használják ezeket a világ minden hadseregében, ám még ma is más-más jelölés-rendszert használ minden fegyveres szervezet.

Harmat Árpád

 Ha tetszett a poszt kövess bennünket a Facebook -on is!

logo_uj_haboruk.jpg

2020.01.24 (00:14)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://haboruk.blog.hu/api/trackback/id/tr10015423478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2020.01.24. 16:28:40

Hasznos infók!
Köszönet érte!

Nietzsche. 2020.01.24. 16:28:43

A szovjet hadseregben zöld vállapokon arany tölgyfalevelek voltak a tiszteknél. A hadnagy és százados esetében kisebbek voltak ezek és csak egyetlen piros csíkon helyezkedtek el, míg az őrnagy, alezredes, ezredes rangoknál nagyobb jelek voltak és két piros csík szerepelt a vállapon. A tábornokoknál 5 ágú arany csillagokat alkalmaztak csík nélkül.
www.deviantart.com/kyuzoaoi/art/Rank-Insignia-of-the-American-People-s-Army-342679518

Háborúk blog · http://haboruk.blog.hu/ 2020.01.25. 20:46:12

El sem tudjuk képzelni, hogy az Index milyen kifogás alapján nem tette ki ezt a posztot. Mi bajuk lehetett vele. Soha nem derül ki :(

Háborúk blog · http://haboruk.blog.hu/ 2020.01.26. 11:54:07

@Watchdog: Kint lehetett egy ideig az Index kettőn?

efi 2020.10.12. 19:40:37

Azért az angoloknál, mire szerencsétlen katona párosította a jelzést a ranggal, már lehet lelőtték. Nulla logika van bennük.
Az USA-ban volt egy még magasabb rang is (4 aranycsillag ill később 6 ezüst csillag: "Hadseregek tábornoka). Ketten viselték, egyikük posztomusz (George Washington).
A náci Németországban is volt egy magasabb a tábornagynál (ami ugye a marsall a legtöbb nyelvben): a birodalmi marsall. Csak Göring viselte.
süti beállítások módosítása