A XX. század nagy háborúinak érdekességei

Háborúk

Az orosz-ukrán háború 6 lehetséges végkimenetele

2022. április 26. - Editor_

Két hónappal az orosz hadsereg Ukrajna ellen megindult (hadüzenet nélküli) háborújának megkezdése után érdemes elgondolkodni azon, hogy miként is végződhet ez a konfliktus. Jelenleg hat lehetséges forgatókönyvről beszélhetünk, melyeknek különböző a valószínűsége.

1. Megegyezés és Ukrajna kettészakadása. Valószínűség: 35%

Még a lehetőségek közül ez a legkedvezőbb, mert megegyezést feltételez. Arra épül, hogy Putyin végül aláír majd egy törvényes békeszerződést Zelenszkijjel és ebben rögzítik, hogy mely megyék kapnak függetlenséget illetve csatlakozási lehetőséget Oroszországhoz. Ez valószínűleg 6 megyét jelent majd: Luhanszk és Donyeck mellett 4 tengerparti körzetet: a zaporizzsjai  területet, Herszon megyét, a Mikolajivi területet és az odesszai területet.

ukrajna_map.jpg

A térkép forrása: LINK

A térképen fekete vonallal elhatárolt terület a XVIII -XIX. században még az orosz cárok birtokában volt és Novorosszija Kormányzóság (Új-Oroszország) néven kozák ütközőállamként az esetleges török támadások kivédését szolgálta. Az 1917-én létrejövő Ukrán Köztársaságnak már fontos részét képezte az egész régió.

Ebben a verzióban Putyin megkapja amit leginkább akar: területeket, garanciákat arra, hogy Ukrajna nem lesz EU és NATO tag, illetve ígéreteket az orosz érdekek mentén zajló későbbi ukrán külpolitikára.

2. Teljes orosz megszállás. Valószínűség: 15%

Valamivel kevésbé valószínű, de így is 15% -os eséllyel fordulhat elő, hogy Putyin egész Ukrajna megszállását akarja elérni. Bár a jelenleg 900 ezres orosz haderőnek csak kb felét használhatja erre fel (a többi a hatalmas országban készenléti haderőként kell, hogy helytálljon) ám a Kreml elrendelheti a tartalékosok mozgósítását is, így összességében Putyinnak van elég katonája ehhez a tervhez. Óriási összegbe kerül ebben az esetben a háború, rengeteg orosz katona életét követeli majd és áthúzódhat 2023-ra is a lezárása (akár a jövő év tavaszára vagy nyarára is), nem beszélve az iszonyatosan magas polgári áldozat-számról és elesett ukránról. Ráadásul kétséges a dolog értelme: egy 600 ezer négyzetkilométeres, 40 milliós megszállt területen tartósan biztosítani az elnyomást, számolva a belső gerilla (vagy partizán) mozgalmakkal felemészti bármelyik ország erőtartalékait (minden szinten). Ám Putyin kiszámíthatatlan politikus, így igenis van esély arra, hogy "mindent vagy semmit" alapon nagyon is erre készül.

3. Eszkaláció Kelet-Európa felé. Valószínűség: 30%

A harmadik opció szerint világháború kirobbanása nélkül eszkalálódik a válság mégpedig Kelet-Európa felé. Ennél a verziónál az orosz csapatok néhány hónap alatt úrrá lesznek az ukrajnai háború eseményein (legkésőbb az év végéig) és teljes megszállás nélkül is sikerül stabilizálniuk ottani helyzetüket. Ezt követően indulhat meg Moldávia, a Baltikum, illetve Lengyelország, Szlovákia és Magyarország orosz megszállása (később Romániával, Bulgáriával folytatva a sort). Adódhat a kérdés: mit tesz majd Brüsszel, ha NATO tagországokat támad meg Oroszország ? A válasz: természetesen csapatokat küld a megtámadott NATO tagállamok megsegítésére (hisz ez kötelessége is), így Kelet-Európa ugyanúgy hadszíntérré változik, mint Ukrajna. Ennél a változatnál a felek nem vetnek be stratégiai atomfegyvereket, ellenben Oroszország mozgósítja teljes haderejét, amiből 3-4 milliós élőerőt tud Kelet-Európába küldeni. Felvetődhet: ha Ukrajnával ennyire nehezen bír az orosz hadsereg, akkor hogyan lenne képes 7-8 másik ország (bár sokkal kisebb állam) megtámadására vagy legyőzésére? (A 980 ezer km2-es, 86 millió lakosú terület másfél Ukrajna nagyságú.) Oroszország a tartalékai bevetésével valójában képes lehet erre, mert ezekből hatalmas áll még rendelkezésére. Ugyanakkor az erőviszonyok arra utalnak, hogy a NATO nagyobb haderőt tudna bevetni, így egy orosz vereség előrevetíteni az itt következő negyedik vagy akár ötödik opció bekövetkezését.

orosz_expanzio.jpg

4. Putyin megbuktatása után a háborús lezárása az új vezetés által. Valószínűség: 5%

Ennél a verziónál (aminek esélye igen csekély) sikerül a belső orosz ellenzéknek, vagy valakinek a hadsereg tábornokai közül illetve polgári csúcsvezetői körből leváltania és letartóztatnia Putyint. Ha ez megtörténik, egy teljesen új kormány alakul Moszkvában, mely véget vet az ukrajnai (és/vagy Kelet-európai) háborúnak. Túlontúl optimista elképzelés (vágy-vezérelt újságírói koncepció), hiszen Putyin 1999 decembere óta van hatalmon és azóta tökéletesíti belső védelmét. Alárendeltjei egymást is ellenőrzik, így szinte lehetetlen egy belső puccs sikeres végrehajtása. Az már más kérdés, hogy hasonló rendszert felépítő más diktátorok is elbuktak már, mint Kadhafi, Szaddám Huszein és Ceausescu.

5. Globális atom-háború. Valószínűség: 14%

A lehető legrosszabb verzió egy globális atomháború a NATO és Oroszország között, nukleáris fegyverek bevetésével Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában. Egy ilyen háború évszázadokkal vetné vissza a Földi életet, ha egyáltalán élhető maradna bolygónk. Ezzel az opcióval sajnos ma legalább 14%-ban kell számolnunk, bármennyire is képtelenségnek tűnik. Ennek oka pedig az, hogy egyetlen ember kezében van a döntés, egyetlen ember indíthatja el a végzetes folyamatot (egy gomb megnyomásával), mégpedig Oroszország vezetője, Vlagyimir Putyin. Ha mentális vagy egyéb állapota leromlik és kiadja a megfelelő parancsot (akár zavart állapotban is), kirobbanhat egy új világháború.

6. Ukrajna győz és minden visszarendeződik a háború előtti állapotokra

Alig 1% esélyt adunk arra, hogy bekövetkezik egy esetleges ukrán győzelem, ami után visszatér minden a régi kerékvágásba, vagyis Ukrajna régi formájában csorbítatlan területtel és szuverén államként folytatja közeledését a nyugathoz (esetleg EU és NATO tagként). A történelem azonban néha meglepő fordulatokat vesz: alig akadt volna például 500 éve olyan ember, aki 1552-ben arra fogadott volna, hogy a 60 ezres török sereg egy hónapos ostrom után feladja majd Eger várának ostromát 2 ezer védő ellenében.

Ha tetszett a poszt kövess bennünket a Facebook -on is! 

logo_uj_haboruk.jpg 2022.04.26.(21:02)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://haboruk.blog.hu/api/trackback/id/tr6017816975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.04.27. 20:01:38

Az 1.) De nem ketté, hanem többfelé szakadással szerintem a legvalószínűbb. Utána a totális atomháború...

_kolléga_ · https://radicspeter.hu 2022.04.27. 20:01:46

nem tudom jó, vagy épp rossz-e , hogy nem látunk bele, de - nekem - úgy tűnik, hogy (egyelőre) senki sem akar engedni, és az idő a "hibázás" esélyét növeli

Chris Colombo2 2022.04.27. 20:02:27

szerintem az utolsó a legvalószínűbb, folyamatosan kapnak fegyvert az ukránok a Nyugattól (akár éveken át), az oroszok senkitől se kapnak :) az elmúlt két hónap megmutatta, h az orosz hadsereg mégsem olyan erős, mint amilyennek mutatja magát. Hogy mennyi tartaléka van az oroszoknak?! szerintem nem sok...már rég bevetették volna, hiszen akkor korábban véget érhetett volna a háború

Söme 2022.04.27. 20:02:47

Szoval 80% eselyt adtok annak, hogy Putyin nyer, 14% dontetlen, 6% nem nyer... Nem egeszen tukrozi a populaciot (120 M orosz vs kb 1 Mrd Nato), valamint a technologiai es gazdasagi kulonbsegeket. Hogy jottek ki a szazalekok?

a nagy hohohorgász 2022.04.27. 20:02:59

Az ugye senkiben nem merült fel hogy 2019ben volt egy covid amit kinara kentek, most van a háború amit az oroszokra kennek... és ki johet ki csak nyertesen??????

tatárfejű kutya 2022.04.27. 20:03:09

Az érdekelne, hogy miért adod a legnagyobb valószínüségét a háború kelet-európai terjedésének?(35%)

Der Piefke 2022.04.27. 20:03:17

Esetleg (mielőtt kitörne a röhögés) nem kellene a százalékok kizsámításának egzakt módszerét és számítások során felhasznált (és nyilván a szerző rendelkezésére álló) alapadatokat is közölni?

Editor_ 2022.04.27. 20:04:49

@Der Piefke: Az "alapadatok" a jövőbeni eshetőségekről a világ legjobb titkosszolgálatainál és hírszerzéseinél vannak: az amerikai, brit, izraeli, kínai és orosz hírszerzési központokban.

Editor_ 2022.04.27. 20:07:05

@Söme: Ezt pontosan jól olvastad ki a posztból: szerintünk kb 80% esély van az orosz győzelemre, 14% a döntetlenre és 6% Ukrajna győzelmére. Végül is így is kifejezhetőek a lehetőségek.

Control_ 2022.04.27. 20:23:57

Az orosz hadsereg mérete még akkor is sokszorosa az ukránénak, ha utóbbit folyamatosan támogatja a NATO, különböző fegyverekkel. Így előbb-utóbb orosz győzelem várható Ukrajnában. A kérdés csak két dolog:

1.Milyen mértékű orosz előretörés kell ahhoz, hogy Ukrajna aláírja területi megcsonkítását és NATO tagságának kizárását?
2.Mennyi idő múlva következik be az előző pontban említett előretörés?

Az én válaszom az elsőre: Ukrajna 4-5 kulcsfontosságú nagyvárosának bevétele, a másodikra: 2023 tavasza, nyara.

kunzoo 2022.04.27. 20:24:11

Szerintem Ukrajna elveszíti a Krímet, a két nepköztársaság egyenlőre független lesz. Még Herszon környéke orosz lehet. Odesszáert szerinten nagy harc lenne, azt az ukránok nagyon vedenék. Ezert arra szavazok hogy Novorussia, de Odessza ukrán kézen marad.

kunzoo 2022.04.27. 20:24:21

Ja és nato nuku, de EU tagság egyszer lesz. Ha a ruszkik nagyon akarják, esetleg el is foglalják Odesszát, akkor a maradék Ukrajnának nem is maradna más út mint az EU.

Bafana 2022.04.27. 20:24:53

@fkv.115: álmodik a nyomor, ha korog a gyomor.
Inkább 8.: Zelenszkíj csuklójára rárohad a műanyag pánt egy moszkvai börtöncella mélyén. Valószínűség: remélem 99 százalék.
9.: A VALÓDI felelősök is bíróság elé állnak majd. Nem arra a szenilis vénemberre gondolok, aki csak pislog, amikor pelenkázzák, hanem az USA tényleges vezetőire, akik Ukrajnát beáldozták saját önös céljaikért. Valószínűség: 1 százalék. Se,

Ezanévjelenikmegablogokban. 2022.04.27. 20:29:13

ezeknek a %-oknak ujra neki kellene futni, es egyben valami tampontot szolgaltatni, hogy hogyan is jott ki

Ezanévjelenikmegablogokban. 2022.04.27. 20:32:49

@Bafana: ra kene csongetni az apolora, hogy adja be a mai adag gyogyszert

fabit 2022.04.27. 20:34:38

@Control_:

Mindenki hajlamos elfelejteni, hogy itt nem két hadsereg áll ki egymással szemben a mezőn, hanem kőkemény városik harcok folynak.
Ilyen jellegű háborút senkinek nem sikerül még megvívni győztesen, mert nem lehet. Az orosz hadsereg meg végképp alkalmatlan egy ilyen háborúra.
Ahhoz hogy esélyük legyen a győzelemre 10x-es túlerőben kéne legyenek. A meglévő technika lényegtelen mert nem jó erre a harcra. Az emberanyag fontos, de itt az van, hogy Oroszország "csak" 3,5x nagyobb Ukrajnánál, és nem mozgósíthatja az összes erőforrását ide, hiszen akkor kiürül a hátország és a kínaiak bemasíroznak.
Ami elérhető:
- Krím hivatalos elcsatolása
- Luhanszk, Donyeck autonómia Ukrajnán belül
- Biankó ígéret a semlegességre

Meg persze opcióként az atomháború. Én erre csak azért adnék kevesebb mint 30%-ot mert vélhetően lesz valaki majd aki megtagadja a parancsot és a diktátor elvtársat fejbe lövi idejében.

Who111 2022.04.27. 20:46:28

10. Az oroszok megnyerik a háborút. Mivel ekkor a szankciók megmaradnak, két éven belül összedől Oroszország, és forradalom tör ki. (Főleg, ha Putyin közben megdöglik, elég rosszul néz ki.) Nekünk meg nagyon rossz lesz végig. Az USA-nak meg jó lesz. Nem csodálkoznék, ha a Pentagonban ez lenne a terv. Bármi és bárki feláldozható a legerősebb ellenség kiiktatásáért...

Borzi Bobó 2022.04.27. 20:59:02

Itt vannak az én százalékaim:
1. Megegyezés és Ukrajna kettészakadása. Valószínűség: 40%. Nem úgy tűnik, hogy Ukrajna a NATO segítségével könnyen belemenne egy ilyen alkuba, de nem lehetetlen.
2. Teljes orosz megszállás. Valószínűség: 1%. Hacsak NATO negy hagy fel a támogatással, ennek az esélye szinte nulla.
3. Eszkaláció Kelet-Európa felé. Valószínűség: 1%. Moldova megtámadása bőven elképzelhető (30%), a többi kelet-európai ország mind NATO tag, bármelyik megtámadása Oroszország számára atomfegyverek nélkül nyerhetetlen.
4. Putyin megbuktatása után a háborús lezárása az új vezetés által. Valószínűség: 5%. Ha Putyin tényleg olyan nagy beteg, akkor ez simán elképzelhető.
5. Globális atom-háború. Valószínűség: <1%. Ez Oroszország számára bizonyosan öngyilkos akció lenne.
6. Ukrajna győz és minden visszarendeződik a háború előtti állapotokra. Ez hülyeség, semmi nem fog visszarendeződni.
7. Évekig tartó háborúskodás után Ukrajna győz, de győzelme felér egy vereséggel. Valószínűség: 40%. Amerika védelmi minisztere pár napja jelentette ki, hogy a győzelem Amerika célja és lehetségesnek is tartja.
8. Oroszország taktikai atomfegyvert vet be Ukrajnában, de a további eszkalációtól tartva a NATO annyira betojik, hogy veszni hagyja Ukrajnát. Valószínűség: a maradék.

kewcheg 2022.04.27. 21:43:54

Én ukiktol jobban félek, mert ezek az azovszki meg gruz zsoldosok kegyetlenségben nem ismernek határt.Élve elevenen sütik meg az orosz katonákat, de a sajátjaikat is gyötrik....

inkábbkeddenvásárolj 2022.04.27. 21:44:54

Nem kell az oroszoknak megszállni egész ukrajnát, ha leválasztják a tengerről, így porig rombolva nem fog kelleni senkinek. Néhány éven belül önként térdel putyin faszához az, ami megmaradt ukrajnából.

al Dajjal 2022.04.27. 22:08:39

@Borzi Bobó:
"5. Globális atom-háború. Valószínűség: <1%. Ez Oroszország számára bizonyosan öngyilkos akció lenne."
Putyint a halál torkában kb kurvára nem érdekelné Oroszország sorsa. Hitler is úgy volt vele, ha a népe nem küzdött eléggé az ő győzelméért, akkor pusztuljon az is vele. Simán lehet ilyen mentalitás Putyintól is. Csak neki még ahhoz is van fegyvere, hogy azt mondja: Pusztuljon a népem, de az ellenségem is!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.04.27. 22:15:46

Szinte biztos az első verzió. A kérdés csak az, hol lesz a határ: tulajdonképpen erről szól most az egész csatázás.

Ha az ukránok képesek tartani magukat, az odesszai megye megmaradhat náluk. A valószínűbb azonban, hogy lesz hamarosan orosz-román határ.

S van amit nem említettél: Oroszo. különmegállapodást kor egyes NATO-tagállamokkal, s ezek belépnek orosz oldalon a háborúba. Bármilyen meglepően is hangzik, az egyik Lengyelo. lesz.

Etniez 2022.04.27. 22:55:28

Nehéz eldönteni, hogy a poszt vagy a hozzászólások színvonala van lejebb.

Etniez 2022.04.27. 22:59:49

De ha már mindenki jósolgat: szerintem be fog fagyni a konfliktus kb. a mostani határok mentén. Hogy utána mi jön az pedig sok mindentől függ, jósolni sem merek.

Etniez 2022.04.27. 23:03:03

@Etniez: az viszont biztató az ukránoknak, hogy az oroszok ugyanazt csinálják, mint két hónapja, nem tanultak semmit az eddigi kudarcokból.

birkamenet 2022.04.27. 23:06:03

@a nagy hohohorgász:

Te már rég alulmùltad azt az IQ szintet, amiért már a Paleverbe se engednek téged betelefonálni. Pedig az a műsor arró hires, hogy az ország legkretébebb agyúi birkáit utogatja a világnak, hogy ilyenek a fidernyákok.

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.04.27. 23:10:35

Első. Az oroszok lemarnak mindent Ukrajnáról ami nekik kell, a maradékra pedig rákényszerítik a függetlenséget.

birkamenet 2022.04.27. 23:13:45

@Borzi Bobó:

100% hogy lövésed sincs, hogy orbán kivégezte Magyarországot azzal, hogy beállt Putyin f.aszszopójának és az EU meg NATO bomlasztójának.
Putyin gazdijára ugyanaz az akasztófa vár ami Szaddam Husszeint is megvendégelte. Az orbán miatt bukott milliárdos EU támogatások meg mennek majd Ukrajnának. Orbán dühöngésére meg majd közli vele Brüsszel, hogy"Ez nem a te háborúd Orbanovics eftárs!"

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.04.27. 23:20:25

A Donbassz Oroszo. része lesz. Már folyamatban van az orosz közigazgatás kiépítése, az orosznak a hivatalos nyelvvé tétele. Nem azért folyik a harc, nem azért lőtték szét Mariupolt, hogy a két megyének autonómiát vívjanak ki Ukrajnán belül. Független köztársaságokként a kvázi önállóságuk sem opció, hiszen mindkét esetben állandó fenyegetettségnek lennének kitéve az ukránok részéről.

bordon 2022.04.27. 23:38:58

@kunzoo: Ja, Ukrajna a háború előtti gazdasági, korrupciós, jogállamiságot teljesen nélkülöző helyzetben is teljesen esélytelen volt az EU-tagságra. A háború és Zelekszkij diktatórikus törekvései miatt erre ma még kevesebb az esély. Egy velejéig korrupt ország, élén egy teljhatalomhoz szokott, azt később elengedni nem akaró elnökkel, a saját maga által követelt terület felett se tudja gyakorolni a szuverenitását, háborús pusztítás, a lakosság már a háború előtt is milliószámra menekült az élhetetlen országból. Most meg arra használják a nyugati szimpátiát az ukránok, hogy dobbanthassanak a szarkupac országukból, Amerikába, Kanadába, Svédországba, UK-ba özönlenek. Nagy részük sose fog visszatérni at ukrán nyomorba.

birkamenet 2022.04.27. 23:50:39

@bordon:

Ezt benézted Fidernyák Győzike, ugyanis Orbanisztán a közismerten velejéig korrupt ország, egy életefogytig a hatalmon maradni akaró diktátorral és ahonnan úgy menekü,t el a milliós lakosság, hogy még háború se volt.

Na gyakoroljad még a fidernyák ruszki seggnyaló propagndát, mert ez még nagyon nem megy neked.

Azt tudtad, hogy orbán azért volt februárban Putyinnál, mert a ruszki gazdija tájékoztatta őt a tervezett háborújához és eligazitotta, hogy tovább kell bomlasztania az EU-t meg a NATO-t ha akar gázszállitmányt.

Bandibacsi34 2022.04.28. 00:08:13

@Borzi Bobó: "7. Évekig tartó háborúskodás után Ukrajna győz, de győzelme felér egy vereséggel. Valószínűség: 40%. Amerika védelmi minisztere pár napja jelentette ki, hogy a győzelem Amerika célja és lehetségesnek is tartja."
4.5 millio ukran mar elmenekult Nyugatra a kb 35 milliobol, amelyik tenylegesen ott elt(persze főleg Keletrol). Szerintem nem fogjak emberrel birni, lehet ez is a cel mert valakiknek kell ez a terület. Most az oroszok celja vagy a tengertol valo elzaras, ami szerintem felesleges mert Romaniabol igy is ugy is johet utanpotlas normalisabb cel a Dnyeszterig elfoglalni igy termesztes hatar jon letre, ahonnan nem tudnak gerillak beszivarogni. Uj lakosságot is kell majd betelepiteni, mert a mostani fél mindkét féltől es nem megbizhato. Ha van eszuk ezt teszik.
Világháború/atomhaboru 1% max.
Putyin meghal az egy dolog, de ki jön utana? Lehet előkészítésben van valaki a kovetkezo 10-20 evre, amig konszolidalni kell Oroszországot. Közép es hosszú tavon Oroszország nyer ha győz, ha veszit rövid, közép es hossz3tavon is vesziteni fog!

yerico1 2022.04.28. 00:16:25

Szerintem meg a háború még évekig folyik Ukrajnában, csak tényleges NATO beavatkozás mellett, a nyugati részek NATO megszállásával. Az ukrán-ruszki megállapodás valószínűsége konstans 0, azok után, amit tettek, csak a ruszki feltétel nélküli megadást fogják az ukránok elfogadni, de erre az esély megint konstans 0. Az usákok meg épp ma tették egyértelművé, hogy számukra egyetlen valós opció van a lezárásra, egy összeomlott, meggyengült ruszki hadsereg. A gyengítése épp zajlik, az ukránok a nyugati fegyverekért cserében épp irtják a ruszki élőerőt és haditechnikát is.

Pepejoe 2022.04.28. 00:23:49

Én nem tudom mi lesz a vége, szerintem állóháború sokáig a jelen állás mentén de az biztos, hogy a "rettegett" orosz sereg beégett és ezt az egész világ látja. Max. 70 es évek PKM el átlőhető technikája meg az atom. Ez van nagy számban, semmi köztes. Ja meg a korlátlan emberanyag. Ha nem lenne a nyomorultaknak az atom, már rég oda lehetett volna menni pár ország karöltve és megenni őket uzsira, pár ezer BRDM meg BTR meg egyéb konzervek nem akadály, csak idő kérdése.
A köcsögláda az atomfenyegetéssel operál, semmi más nincs.

Bandibacsi34 2022.04.28. 00:43:16

@yerico1: ". A gyengítése épp zajlik, az ukránok a nyugati fegyverekért cserében épp irtják a ruszki élőerőt és haditechnikát is." Valojaban mar 2014 ota folyik ez a haboru. Mar akkor ömlőtt oda a fegyver csak nem hivatalosan. Mi történik valojaban? A NATO leselejtezi a fegyverarzenaljat: a regi fegyvereit(es lejaro lőszereit) odaadja Ukrajnanak, igy majd a sajat lakossag(USA, Németország stb.) meg fogja venni az ujakat. Miert is könyörgött Zelenszkij allandoan vadaszgepekert? Hat mert egy rakatot kilőttek az oroszok meg a földön. Egyébként mar az azeri-örmény haboru megmutatta, hogy a tankokat, repuloket es helikoptereket ki lehet dobni a kukaba, mert az egyszemelyes rakétavetők(fold-levegő en.m.wikipedia.org/wiki/Man-portable_air-defense_system), en.m.wikipedia.org/wiki/Surface-to-air_missile, meg föld-föld en.m.wikipedia.org/wiki/Anti-tank_guided_missile) nagyon hatasosak bizonyos terepeken. Az uj slagerek a dronok es az anti-dron fegyverek lesznek ezek es a raketak mellett. Ezt a oroszok nem vettek eddig figyelembe most tanulnak majd belole. Minden 10 evben kell haboru a hadiipar szamara. Most ez jol is jott bármilyen kimenetele lesz a dolgoknak.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2022.04.28. 00:47:08

Hát ez finoman szólva érdekes esélylatolgatás. Vajon honnan szedte a posztoló a százalékokat? De ha már így alakult, megmondom a frankót én is :)

A legnagyobb esélye (kb. 90%) annak van, hogy Ukrajna valamilyen formában kettészakad. A Dnyepertől keletre eső területek nagy része (ha nem az egésze) valószínűleg az oroszoké lesz + meg fogják kaparintani az egész tengerparti régiót. Emellett el fogják érni, hogy a maradék Ukrajna ne lehessen sem EU, sem NATO tag (Ez utóbbira már a háború előtt sem volt esély. Sem az EU, sem a NATO nem vesz fel olyan tagot, amelynek a területén valamilyen konfliktus van, lásd: Izrael).

Van némi esélye annak is, hogy megszállják egész Ukrajnát, bár igen kicsi (kb. 5%). Ehhez az Ukrán hadsereg teljes összeomlására lenne szükség valamilyen, jelenleg nem látható okból kifolyólag. Ahhoz a nyugati támogatás elég, hogy ez a kimenet ne következzen be, arról nem is beszélve, hogy a nyugat-ukránok tartós megszállása olyan költségekkel járna, amit az oroszok gyaníthatóan nem kívánnak/tudnak hosszabb távon megfizetni. Ütközőzónának Kelet- és Dél-Ukrajna bőven elég, ráadásul az ott élő, jelentős mértékben orosz anyanyelvű ukrán népesség fokozatos eloroszosítása jóval könnyebb feladat lehet, mint a hagyományosan erősebb nemzeti identitással bíró nyugat-ukránoké.

Szinten van némi esély rá (mondjuk 4%), hogy végül Krím és Donbasz Oroszországhoz kerül és minden más marad Ukrajnáé. Pl. mert a Nyugat több fegyvert tud szállítani az Ukránoknak, mint amennyit az oroszok el tudnak pusztítani. Ebben az esetben el tudom képzelni, hogy szépen lassan az orosz-lakta területek határáig szorítják vissza a ruszkikat, de azt már nem hiszem, hogy onnan is ki tudják verni őket. Azokat a területeket ahol ténylegesen oroszok laknak (pláne ha még meghatározó stratégiai jelentősége is van, mint Krímnek) Moszkva foggal-körömmel (sőt, letört nyakú vodkásüvegekkel) fogja védeni, ha valamikor, hát ekkor kerülhet elő a stratégiai nukleáris töltet is.

Minden más opciónak, amit a posztoló felsorolt max 1%-ot adnék, bár szerintem még ennél is kisebb a valószínűsége.
Nem látom például, hogy hogyan lenne az orosz hadsereg képes arra, hogy Ukrajna teljes legyőzése és megszállása után még nekiálljon elfoglalni Köztes-Európát is. Ukrajna területének kb. kétszeresén kellene hadműveleteket folytatniuk rendkívül megnyúlt utánpótlási vonalak mellett (mint látjuk, már a szomszédjuk megtámadása is komoly logisztikai problémákat okozott), amelyeket az ukrán partizánok és az ellenséges légierő folyamatosan támadnának. Eleve nem kevés haderőt kötne le a már megszerzett területek megszállása és ellenőrzése sem. Továbbá át kellene kelniük a Kárpátokon, több hatalmas folyón, be kellene venniük számos nagyvárost és mindezt javarészt olyan államokban, ahol egyáltalán nincs orosz kisebbség (a balti államok és Moldova kivételével ez a helyzet) akikre adott esetben támaszkodni lehet. És akkor még nem említettük az a "mellékes" tényt sem, hogy Köztes-Európa nagy része NATO tag, ami azt jelenti hogy egy "eszkaláció" esetén vagy nukleáris pusztasággá változik a bolygó, vagy hagyományos háborúban Oroszország teljes vereséget szenved.

Putyin megbuktatására vagy halálára spekulálni is felesleges szerintem. Az orosz rendszer nem egyszemélyi diktatúra, hanem pont úgy, mint a Szovjetunió idején, egy viszonylag széles klientúra irányítja az államot. Ezt a háborút nem Putyin egy
személyben kezdeményezte, hanem ez a vezető elit, amelynek Putyin az egyik meghatározó, de korántsem egyeduralkodó tagja. És ha Putyin meghal, vagy leváltják, akkor a helyére kerülő új vezető pontosan ott fogja folytatni, ahol az elődje abbahagyta, mivel a háború szükségességében és végső céljában teljes egyetértés van: ütközőzóna létrehozása nyugati irányba + kijárat a Fekete-tengerre + az orosz kisebbségek védelme és/vagy anyaországba történő beolvasztása.

kenyércsücsök 2022.04.28. 01:04:34

@a nagy hohohorgász: "most van a háború amit az oroszokra kennek"
Mert kire kéne?
A Covid esetében még érthető a logika, hiába vizsgálják szakértők a vírus eredetét, mi nem hiszünk nekik, mert biztos megvették őket a tudjukkik. Ezt könnyű levezetni, mert az átlagember csak azt hiszi el, amit lát, a vírust meg nem látja, ugye.
De bakker, Putyin és a tábornokai naponta belemondják az arcunkba, hogy meg akarják semmisíteni az ukrán identitást mint olyat, és ötpercenként megfenyegetnek egy országot.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2022.04.28. 01:05:47

@Editor_: Az engem is nagyon érdekelne, hogy szerintetek miért van nagyobb esély egy K-Európai eszkalációra (=atomháború), mint Ukrajna felosztására (már a kiinduló állapot is ez volt, és az elmúlt 8 évben működött is).

kenyércsücsök 2022.04.28. 01:15:42

@fkv.115: Azért Parkinson-kórosan még elkaristolhat egy ideig. Pedzegetik azt is, hogy rákos, de találtam 2014-es cikket is erről, és akkorr is azt jósolták, hogy csak 1-2 éve lehet hátra. Aztán még mindig itt van.

kenyércsücsök 2022.04.28. 01:17:57

@a nagy hohohorgász: Persze nyilván az USA-ra gondoltál mint provokátorra. Még az is lehet. De nem az USA hőzöng Hihetetlen magazin-szintű konteókkal, és mészárol ezekre hivatkozva civileket.

Almandin 2022.04.28. 01:30:44

@Aëtius_: Mindegyik valószínű, kivéve azt, hogy felénk eszkalálódik a háború, mert mi NATO-tagok vagyunk. Van egy 5. cikkely. Emiatt, ha pl. bennünket megtámad putler, abból már világháború tör ki. Kivéve azt az esetet, ha pl. megszegik az 5. cikkelyt a világháborútól való félelmükben és inkább cserben hagynak bennünket.
Eszkalálódhat olyan országok irányába, amelyek nincsenek benne a NATO-ban, pl. Moldova. Nagyon úgy tűnik, hogy ott is lesz valami sajnos.
A NATO-tagság védelmet is jelent. Nem véletlen, hogy a svédek és a finnek egymás sarkát taposva tülekednek most a NATO-ba, mert félnek a ruszkiktól (jogosan).

Almandin 2022.04.28. 01:32:45

@fkv.115: Vagy kinyírja valaki a környezetéből. De sajnos az se garancia a háború befejezésére, mert több hasonszőrű volt KGB-s pszichopata van körülötte, akik lelki rokonai.

kenyércsücsök 2022.04.28. 01:38:53

@Almandin: Igen, ez a kirohanásaikból egyértelmű. Konteós sültbolondok, mint anno az okkultista nácik, és ugyanúgy pszichopaták. Veszélyes kombináció.

bordon 2022.04.28. 06:16:22

A teljes orosz megszállás valószínűsége kb. 1%.
Az eszkaláció Kelet-Európa felé annyiban esélyes, hogy Moldovában lehet még háború, ha a román ultranacionalisták és az ukrán neonácik benyomulnak oda és megtámadják a Dnyeszter Menti Köztársaságot és az ott állomásozó békafenntartókat.
Más kelet-európai országok csak akkor sodródhatnak bele a háborúba, ha beavatkoznak Ukrajna területén vagy megtámadják Oroszországot. Oroszország nem fog NATO tagországokat megtámadni.
Moldovában még lehet háború, de hát az nem NATO tagország.

bordon 2022.04.28. 06:19:36

@Almandin: A finneket a második világháború óta egyáltalán nem baszogatták a szovjetek, majd oroszok. Karéliát már elvesztették a finnek, az oroszoknál van minden területük, ami értékes volt ásványkincsek szempontjából vagy stratégiai fekvése miatt.
A svédeket se fogja megtámadni Oroszország. Ez a két ország teljes biztonságban volt és van, a NATO tagságért nem tülekednek, nem is egyöntetű a csatlakozás támogatása. A csatlakozás inkább szimbolikus jelentőségű.

Bafana 2022.04.28. 07:33:16

@yerico1: "tényleges NATO beavatkozás mellett, a nyugati részek NATO megszállásával. " Szerényen megjegyzem, hogy a NATO egy VÉDELMI szervezet!
Nem fog sehol beavatkozni meg megszállni. Miért tenné? A NATO-nak mi köze ehhez a háborúhoz? Ukrajna nem NATO ország - remélem soha nem is lesz.

Bafana 2022.04.28. 07:50:10

@kenyércsücsök: Fúúú, az a fenenagy ukrán identitás... Az ottani magyarok tudnának mesélni róla. Meg az ott élő összes kisebbség. Egy percig ne bánja senki, ha ezt az identitást Putyin fel akarja számolni.
Sok naiv emberke szerint Putyin halála esetén kitörne a világbéke... Istenem!
A mesterségesen összetákolt országoknak pedig az a sorsa, hogy szétszakadjon - erre a történelemben volt számtalan példa a Római birodalomtól Csehszlovákián és Jugoszlávián át a Szovjetunióig. Ukrajna is így fog járni. Kettészakad, mert a keleti rész soha nem akart nyugathoz tartozni és fordítva.
A következő szétszakadó birodalom pedig remélem, az USA lesz! Texas lesz az első, aztán jönnek a többiek. Erre a birodalmi Amerikára már náluk is egyre kevesebb igény van. Ez a háború erről IS szól.

apro_marosan_petergabor 2022.04.28. 07:56:44

A vázolt forgatókönyvekből az első fog bekövetkezni, valamely formában - még nehezen felmérhető, hogy Oo megtudja-e valósítani a teljes, stratégiailag megfelelően széles tengerparti sáv kialakítását (miközben dőlnek befele a nyugati fegyverek és a hírszerzési támogatás folyamatos), amely elzárja U-t a tengertől (ehhez kb. fél év kell). De mindez nem sokat ér, amennyiben nem tudja demilitarizálni, s semlegessé tenni a maradék Ukrajnát - békeszerződéssel. Ehhez viszont az USA és Jeruzsálem által távvezérelt U vezetés nem adja beleegyezését, amelybe továbbra is dőlni fognak a nyugati fegyverek, s folyamatosan próbákozni fognak a tengerparti rész "felszabadítésával".
Ez Európa - és O - számára konstans háborút jelent erős gazdasági visszaeséssel, megnehezült életkörülményekkel, európára ráerőltetett folyamatos U támogatással és annak újjáépítési támogatásával.
Hosszú távon a Ny és kelet érdekszféráinak kettéválásával. Ez a verzió Putin hosszabb - rövidebb távú bukásához vezethet. Az USA ezzel a forgatókönyvvel kalkulál és erre játszik.
A verziókhoz írt százalék esélyeknek egyszerüen hiányoznak a tárgyi alapjai, ex-has születtek.
MIndebből csak az jelethetne kiútat, ha az EU önállóan megegyezne az O-okkal, valamilyen kompromisszumban, ehhez új EU vezetés kellene...

exterminador 2022.04.28. 08:57:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: én már régen megfogadtam, hogy soha többet nem reagálok a beírásaidra, mivel saját magad által is elismerten mentálisan beteg vagy. De ekkora hülyeséget még soha nem olvastam. Lengyelország! Hát persze.
Tényleg nem gondoltál még orvosi kezelésre?

exterminador 2022.04.28. 09:02:09

Egyébként tényleg nem értem, a blog írója honnan veszi a százalékait, és miért az eszkalációnak adja a legnagyobb esélyt. Az elmúlt két hónapban pontosan azt láthattuk, hogy a "nagy" orosz hadsereg még Ukrajnával sem bír! A front gyakorlatilag befagyott. Az a pont úgy, ahogy van ostobaság. Esetleg és maximum Moldova felé lehetséges eszkaláció. Ja, és az első pont is ostobaság. A front Mikolajev előtt, Herszon határában állt meg, az pedig még igen messze van Odesszától.

HypocritSlayer 2022.04.28. 09:18:13

Én úgy vélem, hogy Oroszország jelenleg nem "valóságos" háborút vív, hanem minél kevesebb civil élet árán próbál "érdekeket érvényesíteni".

A jelenlegi "háborúnak" nincs annyi áldozata még megközelítőleg sem, mindkét fél katonai és civil áldozatait együttese is összeadva, mint a Covidnak Ukrajnába.

Csúnya ilyet mondani, de a civil áldozat nagyon csekély.

Ha valós háborút vívna, akkor már rég szétbombázta volna Ukrajnát, persze sokszoros civil áldozattal.

Ha sokat baszakodnak az ukránok és a nyugat, akkor tényleg kitörhet egy valódi háború, akkor majd lehet vinnyogni, visítozni, meg Putlerezni.

Verhetik magukat a Janus arcú embargókkal a progresszív balfaszok, de olyan szinten össze vannak fonódva az érdekek és pénzcsatornák, hogy nem lehet különválasztani a szart a májtól, bármennyire is harcolnak, szimbiózis van a felek között amit nem lehet megszüntetni bármit is hörögjenek nyugaton.

A szimbiózis felszámolása Oroszországnak veszteség, a nagyon felvilágosult nyígatnak pedig végzetes.

A nagy embargóban az Oroszok egyre inkább erősödnek, míg a nyígat egyre jobban pörög a szopórolleren.

Nem véletlen, hogy picsák, vagy töketlen buzik vezetik a nyugatot.

Kurvára nem értik sem az oroszokat, sem minket, vagy ha értik, akkor nagyon hülyék.

Szóval addig veri magát bohóc a nyugat segítségével, amíg itt tényleg háború lesz, de ha igen, akkor Ukrajnában kő kövön nem marad.

A nyugat ebben csak ugató kutya, a kerítés mögött.

kenyércsücsök 2022.04.28. 09:49:30

@HypocritSlayer: Csak az maradt ki a kárörömízű levezetésből, hogy mi lenne a helyes stratégia a nyugat részéről, ha nem az, amit most tesz.

tiltsál ki te gyökér 2022.04.28. 10:01:03

@fabit: "Ami elérhető:
- Krím hivatalos elcsatolása
- Luhanszk, Donyeck autonómia Ukrajnán belül
- Biankó ígéret a semlegességre

Hát nagyjából az elején ennyi volt az oros követelése

tiltsál ki te gyökér 2022.04.28. 10:07:22

Az első forgatókönyv majdnem jó.
Az orosz elfoglalja, vagy teljes blokád alá teszi Odesszát. Az ukránnak akkor muszáj lesz tárgyalnia, ha akar még valaha gazdaságot ebben az életben.
Ha nem megy bele, hanem húzza kicsit, akkor jönni fog a nyomás feléjük nyugatról, mert a nyugatnak nem érdeke, hogy néhány tízmillió éhes közel-keleti meg afrikai meginduljon.
Leülnek, tárgyalnak, a keleti rész meg a Krím orosz vagy független lesz, Ukrajnának meg megmarad a egy-két kikötője.

HypocritSlayer 2022.04.28. 10:10:10

@kenyércsücsök:

A paradoxon, hogy ami a helyes stratégia lenne, annak érdekben meg kéne tagadnia önmagát, beleértve azt a álszent és progresszív hozzáállást, amit az ellenzékünk itthon is propagál.

Mivel ennek még a halvány esélyére sincs semmilyen jel, lényegtelen, hogy mi lenne a stratégia.

Egyébként a pragmatizmus kéne hogy legyen, mindig és mindenkor az volt, minden valamirevaló hatalom részéről, ezt az USA megtoldotta mindig egy "Szent céllal", vagy ideológiával, mindegy, hogy ez igaz volt-e vagy sem, de jó szlogenként működött, amivel el lehetett adni a céljaikat és az érdeküket.

Most a(z európai) nyugat ezt megfordítja, "Szent és megkérdőjelezhetetlen célokat" jelöl ki, ellentmondást nem tűrve, a szólásszabadság és a liberalizmus nevében, a cancel culture élharcosává vált, lassan az ISIS szobordöntögetős és múlt relikvia-pusztító szintjére lesüllyedve.

Most az "ELVEK" jelszavával bármi és annak az ellenkezője is megengedett és aki nem áll be a sorba, azt térdre kell kényszeríteni, bármi áron(Noár).

kenyércsücsök 2022.04.28. 10:13:23

@Bafana: Gondolom, évek óta álmatlanul forgolódsz az ukrajnai kisebbségek helyzete miatt, nem csak most, hogy kormány nyíltan tolja az orosz propagandát.

tiltsál ki te gyökér 2022.04.28. 10:26:29

@kenyércsücsök:
Tűzszünet kijárása.
Te látod azt, hogy a nyugatiak egymásnak adnák a kilincset Putyinnál meg Zelinszkij nél? Hogy mindent megtennének azért, hogy tűzszünet legyen?

Az ukrán fél egyoldalú támogatásának abbahagyása. - akkor esetleg lehetne tárgyalni Putyinnal. Esetleg ki is jelenthetnék, hogy sose lesz felvéve a Nato-ba.

Szóval valami törekvést, szándékot a békére.

tiltsál ki te gyökér 2022.04.28. 10:27:54

@kenyércsücsök:
"Gondolom, évek óta álmatlanul forgolódsz az ukrajnai kisebbségek helyzete miatt,"
Szerintem évek óta gáz amit művelnek. Szerinted nem?

" nem csak most, hogy kormány nyíltan tolja az orosz propagandát."
Mutassál már kormány által tolt orosz propagandát, légyszi.

kenyércsücsök 2022.04.28. 10:34:08

@HypocritSlayer: Milyen "Szent és megkérdőjelezhetetlen célokat" jelölt ki a nyugat?
Mert azt tudjuk, hogy az oroszoknak van ilyenjük, kb. a náci okkultizmushoz hasonlít.

HypocritSlayer 2022.04.28. 10:39:36

@kenyércsücsök: "Milyen "Szent és megkérdőjelezhetetlen célokat" jelölt ki a nyugat?"

Pl. azzal az egy szóval, hogy "Putler", hogy háborús bűnös, hogy Hitlerhez hasonlítják stb.
Hogy minden, ami orosz, az hirtelen elkobozandó, hogy az elnyomó, hogy az ellen fellépni kötelesség , kitiltani, megsemmisíteni, ellehetetleníteni, térdre kényszeríteni, kényszeríteni, kényszeríteni.....

Várom már, hogy Orosz Annát mikor erőszakolják meg nyít téren, szakmányban, hogy ezzel Putlerre "hassanak"....

kenyércsücsök 2022.04.28. 10:42:07

@tiltsál ki te gyökér: "Te látod azt, hogy a nyugatiak egymásnak adnák a kilincset Putyinnál meg Zelinszkij nél? Hogy mindent megtennének azért, hogy tűzszünet legyen?"
Nincs esélye, mivel mindkét fél olyan követeléseket támaszt, amiket a másik nem hajlandó teljesíteni. Mellesleg a humanitárius tűzszünetet eddig is megszegték az oroszok. Ezt a nyugat is látja.
Az egyetlen megoldás a konfliktus "feloldására" az lenne, hogy az ukránok benyelik az orosz f*szt, csak hát ezt érthető módon nem akarják. Mert az a béke nem béke lenne, valójában.

HypocritSlayer 2022.04.28. 10:45:51

@kenyércsücsök: "Az egyetlen megoldás a konfliktus "feloldására" az lenne, hogy az ukránok benyelik az orosz f*szt, "

Tátott szájjal kezdtek rohangálni a faszerdőben, az amerikaiak meg adták alájuk a lovat, most meg a fejlett nyugat nyíg és adja továbbra is alájuk a lovat, ennek meg több szopás lesz az eredménye, mert ugyanabba a faszerdőben rohangálnak, csak sűrűsödött az erdő....

kenyércsücsök 2022.04.28. 10:48:21

@HypocritSlayer: "Pl. azzal az egy szóval, hogy "Putler", hogy háborús bűnös, hogy Hitlerhez hasonlítják stb."
Miért, nem az?
A tábornokai és a szóvivői konteókat szajkóznak (az ukránok szlávirtó biológiai fegyvereket fejlesztenek, LMBTQ-sítani akarják a világot és hasonló tardságok), és a Szovjetúnió újraegyesítéséről ábrándoznak.

Tényleg nagyon kínos, amikor orosz zeneszerzők műveit tiltják ki a koncertekről, meg hasonlók. De - bármilyen ovis érvnek is hangzik, hogy "ti kezdtétek" - ez csak reakció, nemde?

HypocritSlayer 2022.04.28. 10:53:49

@kenyércsücsök:
"Miért, nem az?"

Nem, nem az.

"A tábornokai és a szóvivői konteókat szajkóznak (az ukránok szlávirtó biológiai fegyvereket fejlesztenek, LMBTQ-sítani akarják a világot és hasonló tardságok), és a Szovjetúnió újraegyesítéséről ábrándoznak."

Remélhetőleg nekik lesz annyi eszük, hogy legalább valami odavigyenek, amit véres kardként hordozhatnak körbe, hogy na ugye, amint azt Irakkal kapcsolatosan tették az amerikaiak..., Oh, Wait, azok még arra sem voltak képesek....és micvsoda felzúdulsá volt érte, .....Oh, Wait, nem volt, azóta sem....... és ez csak egy példa volt.....

"Tényleg nagyon kínos, amikor orosz zeneszerzők műveit tiltják ki a koncertekről, meg hasonlók. De - bármilyen ovis érvnek is hangzik, hogy "ti kezdtétek" - ez csak reakció, nemde? "

Nem.
Mert ezt nem óvodában vívják, nem homokozóban és nem hisztis 5 éves kislányok, bár a nyugat pontosan így viselkedik.....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.04.28. 11:12:01

Én Putyin megpuccsolásának nagyobb esélyt adnék. Annak ellenére is, hogy nem jött be az a február végi jóslatom, hogy március végére Oroszország elnökét nem Putyinnak fogják hívni.

Annak meg nulla százalékot, hogy Putyin megindulna a keleti NATO-tagállamok ellen. Lehet, hogy pszichopata, de nem hülye.

Etniez 2022.04.28. 11:17:38

A kommentek továbbra is mókások, látszik sajnos, hogy Magyarországon milyen erős az orosz propaganda.

Nagyszüleink forognak a sírjukban, micsoda szégyen ez.

Remélem, egy ember több nicken terjeszti csak ezt a sok szart.

bordon 2022.04.28. 11:31:04

@tiltsál ki te gyökér: Ukrajnának eddig se volt működő, legális gazdasága. Nem Odessza elvesztése fogja megpecsételni az ország gazdaságának sorsát. Az már megpecsételődött évekkel ezelőtt. Mostantól mindenképp nyugati, EU és IMF köldökzsinóron fog élni Ukrajna, ha lesz kijárata a Fekete-tengerre, ha nem.

Ukrajna egy életképtelen államalakulat. Ezt az elmúlt 30 év bizonyította, sok millió ukrán spriccelt szét a világba az elmúlt évtizedekben. Spanyolország, Lengyelország, Csehország, Svédország, Oroszország, Olaszország tele van ukrán emigránsokkal. Most a nyugati fősodratú lakájmédia úgy próbálja beállítani, mintha Ukrajna maga lett volna a földi Paradicsom, csak ez az oroszok elleni háború rontotta el a töretlen fejlődést.
A nyugati átlagember semmit se tudott Ukrajnáról, így elhiszi ezt. A német, svéd, brit, kanadai, amerikai ember szemében Lengyelország, Csehország, Ukrajna, Moldova, Románia, Magyarország, Horvátország egykutya. Nem látják, hogy mondjuk az ukrán életszínvonal, egy főre jutó GDP, termelékenység, a korrupció hogyan alakul. Egy nyugati embernek az, hogy az ukránok betiltják az orosz vagy a magyar nyelvet, semmit se jelent.

Etniez 2022.04.28. 11:33:18

@bordon: ezen gondolatmeneten végigmenve Magyarország is életképtelen államalakulat.

Kivsit dolgozni kell ezen az elméleten még...

bordon 2022.04.28. 11:43:28

@Etniez: A magyarok elég közelről ismerik az ukránokat. Az utóbbi évekbek az ukrán banderista széljobberek sokszor megtámadták a kárpátaljai magyarokat, emlékműveket, kulturális szempontból jelentős létesítményeket gyaláztak meg. Egy svéd, kanadai, brit, amerikai erről lóf@szt se tud, mert a mainstream liberált lakájmédiából tájékozódik. Amikor 2001. szeptember 11. után azt nyomták, hogy Irakban tömegpusztító fegyverek vannak, akkor beszopták. Amikor most azt nyomják, hogy Ukrajna egy demokratikus utópia, egy tökéletes ország volt, ami csak a ruszkik miatt szenved, akkor a magyar ember elkezdi ingatni a fejét. Ez nem jelenti, hogy az orosz agressziót támogatja, csak azt jelenti, hogy a magyarnak nem lehet beadni ezt a nagy kamut az ukránokról.
Manapság az Ukrajnával kapcsolatos reddit threadek tele vannak ukrán propagandával. Kizárólag halott orosz katonákat mutogatnak, orkoknak nevezik az oroszokat, a posztok szerint az ukránok kizárólag civileket vesztenek, az ukrán katonai veszteségekről soha egy információ nincs. Az ukrán katona vidám, kismacskákat simogat, kutyával játszik stb. Propaganda, mint a Vörös Hadsereg idején.
A magyar ember se ukrán neonácikat, se orosz csapatokat nem akar látni.

A magyar ember nem az oroszoknak hisz, hanem az ukránoknak SE! Ugyanis az ukrán meg az orosz egykutya sok tekintetben. Európa két legkorruptabb állama, Moldovával örök versenyben.

bordon 2022.04.28. 11:50:34

@Etniez: Magyarországon jelentősen magasabb az életszínvonal, mint Ukrajnában. Ukrajna kb. a Fülöp-szigetekkel meg Kambodzsával van egy szinten. Annyit mondanék, hogy Bulgária és Románia is köröket ver Ukrajnára. Korrupció tekintetében is. Magyarország nem egy tökéletes, de a magyar államiság összehasonlíthatatlanul erősebb, mint az ukrán. Magyarországon is van egy-két oligarcha, de őket a politika engedi tollasodni. Ez se jó, de Ukrajnában meg az oligarchák az állam felett állnak, ők irányítanak, magánhadseregeik vannak, ezekből lettek a neonáci alalulatok (Aidar, Azov, Donbas, Dnipro-1, Dnipro-2 zászlóaljak, mind egy-egy oligarcha halálosztagaként kezdték a tevékenységüket). Kb. mint a közép- és dél-amerikai ületevényesek, bányavállalatok, olajcégekek zsoldoscsapatai.

Lehet szarozni Magyarországot, csak akkor Ukrajnát meg tízszeresen lehet szarozni.

bordon 2022.04.28. 12:06:10

@kenyércsücsök: Nem nekem írtad, de beleugatnék.
Kelet-Magyarországról származom, elég sok romániai magyart (partiumit és székelyt), kárpátaljait meg felvidékit is ismertem. Vajdaságit csak néhányat.

Egyetemen volt évfolyamtársaim közt romániai és kárpátaljai is. Tanáraim közt romániai származású magyar is. A romániaiak se voltak emberként kezelve sok esetben, de amit az ukrajnai magyarokkal csináltak az ukránok már akkor, az vérlázító volt. Egy srác eljött Magyarországra egyetemre, meg kellett vesztegetnie az ukrán határőröket, hogy átléphesse a határt. Többet vissza nem is mehetett.

Én nagyon elleneztem, amikor az Orbán-kormány elkezdte megszórni a határontúli magyarokat magyar útlevéllel. Most látom az értelmét, mert az ukránok tolnák bele a magyar fiúkat a húsdarálóba keleten. Amúgy magyar, román, orosz származásúként nem egy vidám történet az ukrán hadseregben szolgálni. Pár napja olvastam egy oroszajkú ukrán katona sztoriját, mivel ukránul rosszul beszélt, ketrecbe zárták, bántalmazták, kínozták az ukrán parancsnokai, bajtársai. Pedig ő az ukrán hadseregben szolgált! Az volt a bűne, hogy orosz etnikumú volt. Amikor a ruszkik elfogták, meg tudta mutatni a videófelvételeket, amiket a társai csináltak a kínzásáról.
Szóval most a magyar útlevél életet ment Kárpátalján.

Etniez 2022.04.28. 14:15:46

@bordon: amit írtál, az igaz Magyarországra is. Kivándorlás, korrupció, törvényen felüliség.
Ukrajnában csak a mértéke nagyobb.

Nyugat úgy látja Magyarországot, ahogy Magyarország Ukrajnát.

Gondolkozz el ezen egy kicsit.

body_andras 2022.04.28. 14:17:30

3: 35%, de qrvajó, köszi!

Borzi Bobó 2022.04.28. 14:27:30

@bordon: Mikor Tőkés László telesírta a magyar médiát a panaszaival, én kész tényként vettem, hogy odakint borzalmas lehet magyarnak lenni. Csak aztán később összebarátkoztam több magyarral is aki Romániából települt át Magyarországra, és nagyjából egybehangzóan állították, hogy a helyzet közel sem olyan rossz, mint az a magyar médiából lejön. Hülyék vannak mindkét oldalon, lehet rájuk mutogatni. Az ukrán helyzetben nem vagyok biztos, de nem áll messze a magyar kormánytól a sírás és jajgatás.
Az ukrán korrupción meg nem tudom mit szörnyülködsz, a magyar kormány az egyik legkorruptabb az egész EU-ban, és a magyar választók még csak fel sem háborodnak rajta.

body_andras 2022.04.28. 14:31:40

@fkv.115: pár hete (hónapja) asszem egy amerikai szenátor mondta, "de jó lenne ha valahol ott moszkvában előkerülne a helyi brutus és kinyírná". és ezen az egész világ felhördült, hogy juj, ne mondj ilyet.
pedig DE. ha magától nem deglik meg, akkor le kell teríteni.

Etniez 2022.04.28. 14:40:25

@Borzi Bobó: magyar menekültekkel beszélt ismerősöm, nem panaszkodtak olyan sokat. Ukrajnai magyarok már régen itt és nyugaton élnek, Kárpátalja kiürült, kár aggódni és rágódni miatta.

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.04.28. 14:48:18

@exterminador: "A front gyakorlatilag befagyott."

Nem fagyott be. Lassabban haladnak, mert nem várt méretű az ukrán védelem. Most rákapcsoltak. Hadművelet második szakasza.

Lesz még Magyar Köztársaság 2022.04.28. 14:52:26

Viccesek a hozzászólások egy jó része. Putyin beteg, meghal, Oroszo.-nak nincsenek komoly fegyverei, a front befagyott, Putyin el fogja veszíteni a háborút, csak a hülye nem látja...

Vágyvezérelt picsogás, csak a lényeggel ne kelljen direkt foglalkozni.

tiltsál ki te gyökér 2022.04.28. 15:57:18

@Etniez:
"Nehéz eldönteni, hogy a poszt vagy a hozzászólások színvonala van lejebb."
A tieid.

"az viszont biztató az ukránoknak, hogy az oroszok ugyanazt csinálják, mint két hónapja, nem tanultak semmit az eddigi kudarcokból."

Nézz rá a térképre...

bordon 2022.04.28. 15:58:36

@Etniez: Pubika, én is ezt mondom, igen, ez a lényeg, hogy Magyarország egy EU szinten elég korrupt állam. Ukrajna meg a világ egyik legkorruptabb állama. Nagyságrendi a különbség. Dániából nézve persze mindkettő szarkupac, csak hát míg Magyarországon Mészáros Lölő kap pár zsíros szerződést, Ukrajnában az oligarchák magánhadseregekkel rendelkeznek. Picit más szinten megy ott a biznisz és az erőszak monopóliuma nincs az államnál. Utóbbi azért egyetlen európai államra se jellemző, mert ez a "failed state"-ekre jellemző tulajdonság.

A magyar ballibek éljeneznek, hogy a magyar EU-s támogatásokat meg fogják vonni, de arról senki nem beszél, hogy minden Ukrajnának juttatott európai uniós forrás, amerikai segély, felajánlás el lesz sikkasztva. Nekem nem fáj, én már emigráltam, az EU-n kívülre. De aki most az ukránok faszát szopkodja, hogy milyen fasza gyerekek, azok nem látják át, hogy, kb. olyan anarchia volt Ukrajnában már a háború előtt is, mint Oroszországban a Szovjetunió felbomlása után. Az elég szar.

tiltsál ki te gyökér 2022.04.28. 16:01:02

@Etniez: "amit írtál, az igaz Magyarországra is. Kivándorlás, korrupció, törvényen felüliség."
Az apád faszát sofőr... Mondjál már példát magyar oligarchára, aztán majd elmagyarázom, hogy még a szó jelentését sem ismered bazmeg.

tiltsál ki te gyökér 2022.04.28. 16:16:09

@kenyércsücsök:
"Nincs esélye, mivel mindkét fél olyan követeléseket támaszt, amiket a másik nem hajlandó teljesíteni. "
Hát ritka az olyan háború, ahol az egyik szó és hang nélkül boldogan teljesíti a másik követelését.
Pont ezért illene közvetíteni, tárgyalni, hogy közeledjenek az álláspontok. Ezzel szemben mi van? Démonizálják az oroszokat, démonizálják és vagy őrültözik Putyint, elmondtak már kígyót-békát. Szankciókat csinálnak, kirekesztik az oroszt. Ez nem közeledés. Ez nem békítés. Ez az egyik oldalra állás, és annak a támogatása.

"Mellesleg a humanitárius tűzszünetet eddig is megszegték az oroszok. Ezt a nyugat is látja."
Vagy az ukránok...

"Az egyetlen megoldás a konfliktus "feloldására" az lenne, hogy az ukránok benyelik az orosz f*szt, csak hát ezt érthető módon nem akarják."
Hát, nagyjából most már igen. Szóval szembe kéne nézni azzal, hogy sokkal nagyobb és erősebbel szemben nem lehet azt eljátszani, amit a sokkal kisebbel szemben (Magyarország). Itt fentebb vannak írások, hogy milyen remek volt kisebbségnek lenni Ukrajnában. Én is ezt hallottam több helyről.

"Mert az a béke nem béke lenne, valójában."
Szerintem az a béke, amikor nem lőnek, és tudsz fejlődni, nem az, amikor elmondhatod, hogy odáig a tied, csak ha átmész azon a hídon, akkor lelőnek.

Etniez 2022.04.28. 18:24:14

@tiltsál ki te gyökér: néztem, azért mondom. A Nagy Keleti Offenzíva sem halad semmit.

Szomorú, ugye?

Etniez 2022.04.28. 18:26:05

@tiltsál ki te gyökér: én korrupciót írtam diszlexiás.

Előbb magadnak kell elmagyaráznod azt, hogy
1. Kivel
2. Miről

Alakarsz vitatkozni

:D

exterminador 2022.04.28. 19:18:46

@Lesz még Magyar Köztársaság: "hadműveletek második szakasza" :DDDDDDDDDDD. Tudsz még ilyen vicceket? Ez olyan, mint amikor az agresszív kismalac pofára esik a biciklivel, mert ő így szokott leszállni!
Na, a Kreml-propaganda szajkózásán túl esetleg konkretizálhatnád, milyen sikereket ért el eddig a "hadműveletek második szakasza". Elvégre már vagy tíz napja folyik. Valamit csak ki kellett csikarni ez idő alatt. Vagy nem? Mikorra várható a Nagy Áttörés? Esetleg a hadműveletek harmadik/negyedik/ötödik szakasza?

exterminador 2022.04.28. 19:21:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: már az írás is nehezedre esik? Tényleg nagyon súlyos lehet az állapotod.
Egyébként mondok én neked valamit. Ne az Unióból oszd az észt, hanem húzz a donbaszi frontra, ezzel új célt adva haszontalan és káros létezésednek.
Mostantól pedig újra tartom magam a korábbi elhatározásomhoz, miszerint mentálisan sérült egyénekkel nem vitatkozom.

Randy Marsch 2022.04.28. 19:43:28

@Etniez: jaj :DDD olyan gagyi ahogy ezt bizonygatni próbálod. nem ciki?

exterminador 2022.04.28. 20:29:18

Mindenesetre akinek még kétségei lennének Putyin épelméjűségével kapcsolatban:
hvg.hu/vilag/20220428_oroszorszag_rubel_microsoft_kibertamadas_haboru_ukrajna/pp/93429
Rakétáz egy várost, ahol éppen ott az ENSZ-főtitkár. Aki előtte két nappal még vele tárgyalt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.04.28. 20:37:43

@Etniez:

"amit írtál, az igaz Magyarországra is. Kivándorlás, korrupció, törvényen felüliség.
Ukrajnában csak a mértéke nagyobb."

Abszolút egyetértek veled. Kivándorlás, korrupció, törvényen felüliség mindenhol van, még a legdemokratikusabb országokban is, csak a mértéke más. Magyarországon nagyságrendekkel kisebb, mint Ukrajnában, s mondjuk Hollandiában megint egy nagyságrenddel kisebb, mint nálunk.

A többit meg leírta @bordon: .

tiltsál ki te gyökér 2022.04.28. 21:24:18

@Etniez: Te azt írtad, hogy olyan Magyarország, mint Ukrajna.

tiltsál ki te gyökér 2022.04.28. 21:25:51

@exterminador:
"a, a Kreml-propaganda szajkózásán túl esetleg konkretizálhatnád, milyen sikereket ért el eddig a "hadműveletek második szakasza". Elvégre már vagy tíz napja folyik. Valamit csak ki kellett csikarni ez idő alatt. Vagy nem?"
Nézz rá a térképre.

exterminador 2022.04.29. 08:36:01

@tiltsál ki te gyökér: ránéztem a térképre, ránéztem a 10 nappal ezelőttire, és semmi sem változott. Ugyanúgy áll minden.

ez a nevem senki 2022.04.30. 10:27:30

úgy
isazlesz am
it Viktor dönt

IdomitottFoka 2023.09.06. 14:30:22

Most már eltelt egy év, több információnk van (azt azért nem állítanám h okosabbak lettünk), hogy alakulnak a százalékok? Marad a prognózis?
süti beállítások módosítása