A XX. század nagy háborúinak érdekességei

Háborúk

Lelki fordulópont jöhet a háborúban

2022. február 26. - Paracord

Mintegy 48 órával ezelőtt, február 24-én Oroszország hadserege hadüzenet nélkül megtámadta Ukrajnát és több irányból (északról, ÉK-ről, keletről és délről) földön, vízen, levegőben behatolt a szuverén Ukrajna területére. Az első 24 órában az orosz katonai erők szinte teljesen megsemmisítették az ukrán légierő reptereit és vadászgépeit, légi-irányító központjait illetve az ukrán flotta kikötőit, csapásmérő hajóit. A második 24 órában a csernobili erőmű bevétele és a nagyobb ukrán városok elérése lett az oroszok célja, legfőképp a főváros, Kijev bevételének szándékával. 

ukraine_tanks.jpg

forrás: gettotext.com

Az ukrán hadsereg az első nap még demoralizáltan viselkedett, ám a második 24 órára szervezettebb magatartást tanúsított és több tucat orosz harckocsit, helikopter, sőt vadászgépet is kiiktatott. A kilőtt orosz katonai eszközök pontos száma nem nyert bizonyítást, de az ukrán források 102 kilőtt orosz harckocsiról és 3500 elesett orosz katonáról szólnak (ami nagyon komoly veszteség ilyen rövid idő alatt [ha igaz]). Jelenleg az ukrán haderő összeszedve magát, Kijevet védelmezi és egy hosszú ostromra készül, felfegyverezve a polgári lakosság egy részét is. Az ukrán elnök, a 44 éves Volodimir Zelenszkij kezében tartja az ellenállást és Kijevben maradva katonai tanácsadóival irányítja a megmaradt ukrán csapatokat. Egyelőre (szombat délután) a 3 milliós Kijev még ukrán kézen van, csupán az elővárosokban, a legkülső peremterületeken és a környező reptereken törnek előre az orosz csapatok.

ukrainewar_map.jpg

forrás: LINK

Putyin, orosz elnök támadásának hátterében feltehetően Ukrajna 2014 utáni politikája és vezetése állhat - melyet előszeretettel nevez az orosz vezető nácinak és fasisztának - és amelyet a NATO-hoz való közeledése miatt az orosz érdekek elárulásával vádol. Az esetleges NATO csapatok ukrajnai megjelenésének megakadályozásáért indított háború deklarált célja a "nácitlanítás" és "demilitarizáció" valójában három dolgot jelent: orosz-barát (és NATO ellenes) új ukrán vezetés kialakítását Kijevben, az ukrán területek fegyveres állományának orosz ellenőrzés alá vonását és bizonyos területek elszakításának végrehajtását. Azt, hogy ezeket a célokat egy esetleges orosz győzelem után miként képzelné el Putyin, nem tudni. Egy orosz-barát bábkormány kialakítása például opció lehet, mely után kivonulhat az orosz hadsereg Ukrajnából, a helyszínen hagyva egy készenléti kontingenst a helyi fegyveres erők ellenőrzésére. De ne szaladjunk előre, még tartanak a harcok.

ukraine_soldiers.jpg

forrás: www.npr.org

Jelenleg egy lélektani fordulópont határán van Ukrajna: az ellenállás minden nappal hősiesebbé válik, hiszen az ukránok a világ második legerősebb haderejével szemben tartják magukat. Ha a Kijevért és a legnagyobb városokért, például a másfél milliós Harkivért folyó harc még 3-4 napig elhúzódik (vagy akár hetekre kitolódik), a világ hősként kezd majd tekinteni az ukránokra, akik innentől maguk is elhiszik, hogy győzhetnek. Ettől a ponttól kezdve lélektanilag megerősödve küzdenek tovább (a "csak azért sem hátrálunk meg" érzésével). Tehát minden egyes nap ami ellenállással és a nagyvárosok megtartásával telik nagyobb hőssé avatja az ukrán katonákat (az egész világ szemében). Zárójelben jegyezném meg, hogy az én szememben Zelenszkij már most is hős, hiszen nemet mondott az amerikai kimenekítési ajánlatra és Kijevben maradva aktív részt vállal a reménytelen küzdelemben, mindenhol biztatva katonáit a harcra. Pedig ő most a legkeresettebb ember Ukrajnában, a szpecnaz egységek egészen biztosan tűvé teszik érte Kijevet. (Ha elfogják, nem kérdés, hogy Putyin előbb koncepciós tárgyaláson ítélteti el, majd - ha meg is ússza kivégzését - élete végig egy orosz börtönben raboskodhat.)

zelensky.jpg

Volodimir Zelenszkij (forrás: globaltimes.cn)

Az mindenképp érdekes, hogy miért lassult le az orosz előretörés a háború harmadik napján és miért nem tudják menetből elfoglalni az orosz egységek az ukrán nagyvárosokat. Valószínűleg nem egészen úgy alakul a hadi-helyzet, ahogyan Putyin elképzelte és az ukrán ellenállás is erősebb, mint várták. Kijev külvárosában például határozottan elakadt az orosz támadás. Összehasonlításul: amikor az USA vezette Irak-ellenes koalíció 248 ezer katonával (vagyis körülbelül hasonló nagyságú sereggel, mint a most Ukrajnára támadó orosz haderő) megindult Irak ellen, pontosan 21 nap kellett a teljes győzelemhez és az iraki főváros, Bagdad teljes bevételéhez. (A harc 2003 március 20-án indult és április 9-én kapitulált a főváros.) Bár hozzá kell tenni: Szaddam Husszein valamivel kisebb hadsereggel rendelkezett mint ma Ukrajna.

Bárhogyan is nézzük: 3 nap alatt az oroszok mindössze Ukrajna pár százalékát tudták csak elfoglalni, ahogyan ezt a The New York Times térképe is mutatja. A színezett területek közül a Krím félszigetet nem lehet számításba venni, mert azt nem a jelenlegi támadásban, hanem még 2014-ben foglalták el az oroszok.

ukrajna_terkep_febr26.jpg

forrás: www.nytimes.com

Ha Kijev ostromára történelmi analógiákat keresünk: Berlin ostroma a második világháború végén 17 napig tartott, Budapestért pedig kereken 50 napig folytak a harcok (1945-ben). Kérdés: Kijev vajon meddig fog kitartani és mennyire lesz pusztító az ostrom? Ha Putyin a végsőkig elszánt és Zelenszkij sem adja fel, akkor egy utcai harcokból és bombázásokból álló pokol alakulhat ki az ukrán fővárosban. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy a felek nem mennek el eddig és mihelyt elérik az orosz egységek a belvárost illetve Zelenszkij parancsnoki központját (bárhol is alakította azt ki), tárgyalóasztalhoz ül a két vezető. Ebben az esetben Putyin aláírat majd egy fegyverszüneti egyezményt és egy szerződést, mely 3 pontban teljesíti követeléseit: 1.Ukrajna garantálja semlegességét és azt, hogy soha nem lesz a NATO tagja 2. Átadja az Oroszország által igényelt területeket 3.Beleegyezik egy orosz-ukrán koalíciós válság-kormány felállításába.

kijev.jpg

Menekülők Kijevből a háború első napján. Forrás: LINK

Az elkövetkező napok valódi kérdése az, hogy melyik irányba "billen" az ukránok elszántsága: az utolsó pillanatokig kitartanak vállalva egy elhúzódó, hetekig, hónapokig tartó városi harcot (Kijevben, Harkivban és a nagyvárosokban) vagy Zelenszkij egy idő után tárgyalóasztalhoz ül Putyinnal. Mi a magunk részéről az előbbire tippelünk: Ukrajna lassan magára talál majd és Nyugat-Európa fegyveres segítségével egy lassú fordulatot hajt majd végre. Az orosz hadsereg az elkövetkező hetekben óriási veszteségeket fog elszenvedni (emberanyagban, harckocsiban, felszerelésben) mint ahogyan az orosz államkassza is végzetesen kimerül majd. Putyin valószínűleg nagyon megbánja döntését Ukrajna megszállásáról. Legvégül valamiféle kompromisszum lesz várható, de az orosz pénzügyi helyzet, gazdaság és hadsereg évtizedekkel esik majd vissza. Akárhogyan is lesz, egy biztos: az ukránok bátorsága már most igazolást nyert a világ szemében. 

 Ha tetszett a poszt kövess bennünket a Facebook -on is! 

logo_uj_haboruk.jpg 2022.02.26.(15:58) 

A bejegyzés trackback címe:

https://haboruk.blog.hu/api/trackback/id/tr7417766692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Történelemtanár_ 2022.02.27. 11:07:04

Jó cikk!
Az orosz veszteségek egyre jelentősebbek és egyre inkább elcsúsznak az eredeti ütemtervüktől. Az orosz harckocsikból sorra fogy ki az üzemanyag, mindenhol az látszik, hogy rövidebb harcra számítottak. Putyin láthatóan azt várta, hogy amint rettenthetetlen csapatai megjelennek Ukrajna földjén, az ukrán vezérkar hanyatt - homlok rohanva váltja le Zelenszkijt és riminkodik békéért. Azóta is folyamatosan erre bátorítja az ukrán tábornokokat, mindhiába. Az ukránok egyre szervezettebbek és ha beékeznek az amerikai, francia, német, holland fegyverszállítmányok

Paracord 2022.02.27. 11:09:26

@Aëtius_: Köszi! :) Sok-sok kínos és kellemetlen perc jön még Putyin számára. Az orosz diadal egyre késlekedik, pedig pár napos győzelemre számított.

Control_ 2022.02.27. 11:15:23

Vasárnap már a háború negyedik napja, de nem tudnám magabiztosan kijelenteni, hogy a nagy és dicső orosz hadsereg olyan hatalmas nagy diadalt aratna. Kábé két várost szereztek meg: Melitopolt és Nova Kakhovka városát. Mindkettő lófa%nyi település. Közben hullanak mint a legyek a ruszki katonák.

Emzé Periksz 2022.02.27. 11:15:57

Térjünk vissza egy hét múlva ezekre a spekulációkra.

Történelemtanár_ 2022.02.27. 11:18:09

@Emzé Periksz: Addigra 200 kilőtt ruszki harckocsinál járnak majd és az oroszok jegyre veszik majd a kenyeret, miközben minden bank automatát kihúzhatnak az áramellátásból. :)

Paracord 2022.02.27. 11:29:23

Pontosítás: az ukrán hadsereg főparancsnoka Valerij Zaluzsnyij tábornok.

ledo76 2022.02.27. 11:35:37

@Emzé Periksz: Nem kérdés, hogy tudnának győzni az oroszok, de milyen áron? Vagy közülük mennek haza sokan vízszintesen, vagy szarrá lövik az ukrán nagyvárosokat, rengeteg civil áldozattal. Egyik se ideális forgatókönyv nekik.

Argus_ 2022.02.27. 11:38:45

Egy háborúban a veszteségek is számítanak, nem csupán a végső győzelem. Az oroszok rengeteget veszthetnek: több ezer (tízezer) katonát, több milliárd dollár értékű hadieszközt és a gazdasági szankciók révén hatalmas pénzügyi visszaesést.

Etniez 2022.02.27. 12:50:53

Ezt a háborút Oroszország már elvesztette akkor is, ha végül öldöklő és hosszú harcok árán győz.

Oda a nimbusza a hadseregének.

0rdas 2022.02.27. 12:51:46

"Látom a szörnyülködő meg sápítozó posztokat, kommenteket az orosz-ukrán konfliktus (mára: háború) kapcsán.
Úgy látom elég nagy a káosz a fejekben és mindenki érzelmi oldalról közelíti meg a dolgot. Ezért próbáljuk meg most tisztába tenni a dolgokat egy picit.
Először is a háború nem jó, senkinek, mármint a francokat nem, egy jól behatárolható csoportnak jó, mindenki más szopni fog.
Az ukrán-orosz konfliktus nem idén kezdődött. A gyökerei egészen 1991-ig nyúlnak vissza, amikor a Szovjetunió és a Varsói Szerződés széthullásával a kétpólusú világ egyensúlya felbomlott. Nyilván értelmes ember nem sírja vissza a Szovjetuniót, sem a kommunizmust. Az viszont tény, hogy a NATO és Oroszország kötöttek egy írásbeli megállapodást, hogy a NATO nem terjeszkedik keletre az oroszok rovására. Az ezt bizonyító dokumentumokat a Der Spiegel a múlt héten a nagyközönség elé tárta, valahogy nem került bele a fősodratú hírekbe...
Ugorjunk egy pár év(tized)et előre az időben: 2014 februárjában feltehetően a CIA segítségével megpuccsolták az akkori oroszbarát ukrán kormányt, helyére egy USA barát kormány került. Röviddel ezután Ukrajna bejelentette óhaját az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozására. erről az USA azonnal támogatásáról biztosította, az Eu pedig bizonyos feltételekhez kötötte.
Itt most álljunk meg egy pillanatra és nézzünk a térképre:
Ha Ukrajna csatlakozik a NATO-hoz, ez a következőket jelenti:
- Ororszország elveszti a Fekete-tenger feletti uralmát, mert akié a Krim azé a Fekete-tenger. Egyúttal elveszti a szabad átjárást a Földközi-tengerre a Boszporuszon keresztül. Ezenfelül, Moszkva légicsapás közelbe kerül a NATO erőkkel szemben, arról nem is beszélve, hogy az ukrán ásványkincs nagy részét az oroszok felügyelik. Ez megszűnne és az amcsik kezébe menne át, ahoyg ez történt Irakban, Szíriában stb, stb.
Na ezután foglalta el a Putyin a Krímet, és robbantotta ki feltehetően a GRU (a KGB utódja) segítségével a donbaszi és luhanszki szeparatista felkelést. Aminek a végjátékát az oroszok ma indították el. Ez történik most.
Tehát ez a háború nem azzal kezdődött, hogy a gonosz Putyin a reggeli kula+kávé+cigi kombó után gondolt egyet és bevonult Ukrajnába. A jelenlegi helyzet az USA agresszív, erőszakos terjeszkedés politikájának gyümölcse, amit az elmúlt hozzávetőleges 30 évben jól megfigyelhettünk, nyomonkövethettünk. Az ukrán háború nem akció, hanem reakció, az USA és a NATO sorozatos szerződésszegésére, és a geopolitikai status quo felrúgására.
Légyszi ne kezdjünk már bele az ilyen talmi mantrákba, hogy de Ukrajna az egy szuverén ország, joga van eldönteni, hova akar csatlakozni. Te is és Én is pontosan tudjuk, hogy ez egy szépen hangzó maszlag, és a világ az nem így működik. Így kellene de soha nem így működött és belátható időn belül nem is fog így működni.
Nincsenek független, szuverén országok, érdekszférák vannak és ha rossz érdekszférába tartozol, akkor bizony beszoptad.
Mint említettem, ez nem jól van így és nem így kéne lennie, de így van.
Putyin le fogja dózerolni Ukrajnát, és ez ellen nem csak, hogy senki nem tehet semmit, de nem is akar és mindezt a saját ostobaságuknak és az USA-nak köszönhetik az ukránok. Kirakhatod az ukrán zászlót a profilképedre, meg hashtagelhetsz iprayforukraine-t ez csak annyit jelent, hogy nem vagy tisztában vagy nem érdekel az összes vonatkozása a történetnek. Jóemberkedéstől viszont továbbra sem leszel jó ember."(másoltam)

0rdas 2022.02.27. 12:52:19

"Adalékok:
Az ENSZ-nek 8 éve volt arra, hogy békefentartókat küldjön a régióba és segítsen a konfliktus megoldásában, de ez egyetlen egyszer sem merült fel, vajon miért? Felthetőleg mert eleinte azt várták, hogy az ukrán hadsereg majd pár hónap alatt leveri a szakadárokat és visszaáll minden a maidani útra. Hát nem sikerült nekik. Aztán meg ugye ott volt a vita és az amerikai nyomás, hogy az EU ne támogassa az északi-áramlatot, amit most így háború kitörésével kénytelenek voltak a németek felfüggeszteni. Amivel kit lőttek tökön? Saját magukat. Tehát ki jár jól ezzel a háborúval? Az USA. És persze az oroszok is, mert a gáz ára egyből megugrott.
Ukrajnában a nacionalista kormány minden elképzelhető módon vegzálta és vegzálja a kisebbségeket: kezdve a kárpátaljai magyaroktól a románokon át az oroszokig: megtiltja nekik ananyelvük használatát és az azon való tanítást, tanulást, rendszeresek a verőosztagok vegzálásai. De ahogy a délvidéki magyarok esetében, ezekben az esetekben sem érdekli, érdekelte sem az ENSZ-t , sem az EU-t, sem az Amnesty féléket, mert cserébe az ukrán katonai bázisok használatáért szemethúnytak ezen atrocitások feltt, ahogy a kárpátaljai kényszersorozások felett is.
Számunkra e hábborúnak két nagy kockázata van: A pöcsfej amcsiknak sikerül belerángatnia a NATO-t és ezáltal minket is, ami az ország megsemmisüléséhez vezet, illetve Ukrajna elfoglaláa után, Putyin visszaadja Kárpátalját Magyarországnak. Ez esetben olyan belső feszültséget teremt a NATO-ban és az EU-ban is ami végleg megingatja az amúgy sem rózsás helyzetünket az EU-ban és kizárnak minket mind az EU-ból , mind a NATO-ból és végleg megindul az EU és a NATO erodálása.
Szóval mielőtt teleposztoljátok ukrajnát siratva a facet, meg a twittert, ezen gondolkozzatok el egy picit."(másoltam)

marczy 2022.02.27. 12:52:30

Tudnának győzni az oroszok, DE:
- hány százezer katonát kell a határhoz, majd a frontra vezényelni?
- hogy fogadja az esetlegesen elhúzódó háborút az orosz közvélemény?
- milyen gazdasági ára lesz/lenne a győzelemnek?
- ha győznek is, mekkora erő kellene egy ekkora ország megszállva tartásához, 30 milliós lakossággal?
Nem véletlen, hogy NINCS olyan ország, amelyik Oroszországot valaha is meg merné támadni a saját területén. A NATO soha nem fog támadni Ukrajnában sem. Nem fog fellépni, főleg agresszorként vagy beavatkozó félként nem egy atomhatalommal - Oroszország - szemben. Ezt Putyinnak is meg kell értenie, még akkor is, ha pl. az ukrán kérdés erőltetésével a Nyugat is súlyos stratégiai hibákat követett el.
Magyarul Oroszország területi épsége, ha csak a NATO-n múlik, nincs és nem is lesz veszélyben.

A finnek a második világháborúban az ún. téli háborút elvesztették ugyan, de súlyos veszteségeket okoztak a szovjeteknek/oroszoknak. Azóta ők sem csesztetik őket egy ponton túl, az oroszok megkapták Petsamót, megkapták Kelet-Karéliát, Finnország katonailag semleges, de nyugati orientációjú. Ennyi. Ukrajna semlegességét azonnal el kellett volna fogadni. A NATO kivonása Közép-Kelet-Európából vállalhatatlan követelés, de fegyverzetkorlátozó intézkedéseket el lehetett volna fogadni, meghatározott számú orosz fegyverzetellenőr beengedésével az országba. A harmadik követelés - a NATO bővítésének leállítása - a legnehezebb kérdés, Finnország és Svédország esetében, amelyek nem NATO-tagok, talán működött volna egy szerződés a NATO-val, orosz fegyverzetellenőrzés mellett.

Visceroid 2022.02.27. 12:52:45

A kérdés, hogy mi Putyin célja? Ok, most megint az megy, mint a liberális nyugaton annyiszor, hogy megy a médiagépezet, háttérben meg tanakodnak a politikusok a valóságon. Jaj, kiállunk Ukrajna mellet, meg beszínezzük a fészbúkprofilunkat, rendben. Viszont akik tényleg képben vannak, azok tudják, hogy a nyugat mozgástere meglehetősen korlátozott. Putyin pedig kivár. Ezek az adatok, amik jönnek a "dicsőséges ukrán hadseregről" meg az orosz veszteségekről szerintem erősen megkérdőjelezhetőek. Most a nyugat fogja eljátszani azt az ukránokkal, amit a ruszkik a szerbekkel, azaz hagyják a bajban lévő országot a sz@rban. Ráadásul a nyugatnak SOKKAL kevesebb köze van az ukránokhoz, mint az oroszoknak az ex-jugóhoz. Jó helyen kell tudni lázadni.

Paracord 2022.02.27. 13:46:39

A háború 4. napjának híre:

Az ukrán védelmi minisztérium közölte, hogy becslésük szerint az invázió kezdete óta 4300 orosz katonát öltek meg. Hanna Malja miniszterhelyettes ugyanakkor elismerte: ez egyelőre még csak becslés, jelenleg is folyik az adatok feldolgozása, pontosítása. Közlésük szerint ezen kívül:

- 146 orosz tankot,
- 27 orosz repülőgépet,
- és 26 helikoptert lőttek ki az invázió kezdete óta.

Ez bizony nagyon jelentős veszteség 4 nap alatt!

Control. 2022.02.27. 13:52:29

Chris Deverell tábornok, az Egyesült Királyság összhaderőnemi parancsnokságának (Joint Forces Command) korábbi vezetője azt mondta egy interjúban: valószínűsíthető, hogy Kijev előbb-utóbb el fog esni.

Inkább utóbb. Szerintem egy innentől még legalább két hét, vagyis március 12-13 ig eltarthat Kijev teljes orosz elfoglalása. De lehet, hogy kitolódik március végéig.

És sok ezer orosz katona halálával jár majd.

HgGina 2022.02.27. 15:14:12

@Paracord: Ez kutyafüle, nem "jelentős veszteség". Egy krumpli meghámozásakor sokszoros a veszteség aránya.

Paracord 2022.02.27. 15:16:50

@HgGina: Nem erősséged a matek. Oroszországnak 3 ezer korszerű és vagy 8-9 ezer elavult harckocsija van. Ha ebből 4 nap alatt elveszít 150-et, az igenis nagy veszteség.

Etniez 2022.02.28. 06:20:52

@0rdas: Nagyon szépen bemásoltad az orosz propagandát, köszönjük.
Az egyezményt 30 évvel ezelőtt kötötték, nem az idők végezetéig tart egyik sem.

HgGina 2022.02.28. 06:21:39

@Paracord: Az első 4 nap alatt. A második 4 nap alatt mondjuk még egyszer annyit. Csak hát közben az ukránok elvesztik azt, amivel megvédjék a sajátjukat. Ha nem tévedek, a környéken a legfontosabb reptereket már az oroszok szétlőtték. Harckocsikat menetoszlopokban aligha tudnak az ukránok nyugatról napok alatt a frontra küldeni. Az üzemanyag logisztikája náluk sem megy varázsütésre. Ez nem matek. Egy ostrom esetén négyszeres túlerő kell a sikerhez. Sík terepen kétszeres is elég. Ezek meg sokszáz éves stratégiai, harctéri tapasztalati törvények. Na akkor most mondd meg nekem, az ukránoknak mennyi harckocsijuk is van helyben a ruszkikkal szemben? Szóval, ez a 150 jelentéktelen veszteség.

Paracord 2022.02.28. 06:26:51

@HgGina: A 150 kilőtt harckocsi kurv@nagy veszteség ezt Putyinék is tudják. Ha ugyanis továbbra is napi 30-40 tankot lőnek ki az ukránok, akkor az Ukrajnában bevethető 2-3 ezer orisz harckocsi 1-2 hónap alatt elfogy. Ennyi. A másik: az ukrán harckocsik száma másodlagos, tekintve, hogy a ruszki tanok felét vállról inditható cuccokkal szedték le vagy drónokkal (néhányat tüzérséggel). Nem véletlen, hogy pontosan ILYEN eszközöket kapnak a napokban Nyugat-Európától. :)

Emzé Periksz 2022.04.27. 20:00:46

@0rdas: 91-ben a SZU felbomlásakor 30 millió orosz került Oroszország határain kívül. Addig is az OSZSZK-n kívül volt, de országhatáron belül, az addigi belső határok országhatárokká váltak. Ez egy időzített bomba. Pl. az Észtországban élő kisemmizett, állampolgárság nélküli oroszok a lakosság negyedét teszik ki még mindig, bár vándorolnak ki Oroszországba és az észtek szívesen elüldöznék őket stb.

Emzé Periksz 2022.04.27. 20:00:53

@0rdas: Putyin nem adhatja vissza Kárpátalját. A határtól 10-15 kilométeres majdnem színmagyar sáv visszajöhetne. Beregszász és Csap a két itteni kisváros, ahol egy kevés ruszin él.

MTA rendes tagja 2022.04.27. 20:00:59

Akármilyen lélektani fordulópont is volt a háborúban 4 napja, Ukrajna romokban van. Nem az épületei dőltek össze, hanem minden más. Nincs oktatás, ügyintézés, senki nem dolgozik. Most ezt így hogyan lehet csinálni? Nem a középkorban élünk, amikor naturálgazdálkodás volt, hanem már akkor nyavaloygnak az emberek, ha lemerül a mobiljuk és 1 órán keresztül nem instragamozhatnak. Vagy ha fél napig nem tudnak boltba menni.
süti beállítások módosítása